Gyomorsav problémák

Gyomorsav problémák

Reflux természetes kezelése

2014. október 23. - Dóczi István

A reflux természetes kezelésénél nem szabad elmenni a megelőzés mellett. Mit értek ez alatt? Ki mennyit sportol, mennyire stresszes életmódot folytat, milyen étrendet követ. Egy átlagembernek legalább heti 3×45 aerob testmozgást (pl.: folyamatos biciklizés, úszás, futás) kellene végezni, hogy javuljon a fittsége, közérzete és az egészsége. Az étrenddel kapcsolatban javasolt a túl zsíros ételek fogyasztásának a kerülése, valamint ajánlott elhagyni a teát, kávét, édességeket az alkoholfogyasztást és bizony rossz hír a dohányosoknak, hogy le kell tenni a cigarettát, ha megjelennek a reflux első tünetei (leggyakoribb tünete a gyomorégés).

Hogyan mondjak le a kávéról és cigiről?

A napi élvezeti cikkeinket elhagyni nem könnyű dolog. Sőt nagyon nehéz. Ilyenkor mérlegelni kell, hogy az egészségem fontosabb vagy pedig maradok a szokásaim rabja. Ez a két dolog legtöbb embernél kéz a kézben jár, mondhatnánk azt is, hogy mint férj és feleség. Van, akinek reggeli ceremónia, hogy „fel tudjon ébredni” és el tudjon indulni a munkába.

Van egy jó és egy rossz hírem! Melyikkel kezdjem?

Kezdem a rosszal. A dohányzást mindenféleképpen el kell hagyni, mert nincs olyan dolog, amivel pótolni lehetne, illetve ki lehetne váltani. Ha nem is sikerül teljesen letenni, próbáljuk a felére, harmadára, negyedére, de lehetőség szerint a legminimálisabbra csökkenteni az elszívott cigaretták számát. Most pedig jön az érem másik oldala. A kávé, ami szintén emeli a gyomorsavat, azt is el kellene hagyni. Mind a kettőt? Se kávé se cigi reggel? Mi lesz így velem?

A kávénál, már más helyzet. Létezik olyan kávé, ami jótékony hatással lehet a gyomorégésedre és nem emeli meg a gyomorsavadat. Tehát jó hír az, hogy erről nem kell lemondanod, hanem megmardhat vagy visszatérhet a napi rendszeres szokásaid közé anélkül, hogy kellemetlenül éreznéd magad!

Hogy mégis hogyan lehet kezelni és milyen módszerek vannak a reflux természetes kezelésére? Milyen életmódot kellene élni, hogy csökkenjen a gyomorsavad? Ez a bejegyzés meghaladja ennek a témának a részletes kifejtését , csak a felszínét érintettem annak, hogyan tudsz javítani az életminőségeden!

A hírlevél sorozatomban megmutatok 5 tippet, hogyan csökkentsd a túlzott gyomorsavadat, IRATKOZZ fel és használd EGÉSZSÉGGEL!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyomorsav.blog.hu/api/trackback/id/tr906826607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2014.10.24. 10:57:07

Ami nálam bevált: vissza kell fogyni a reflux állandósulása előtti szintre. Éveken át zavart, lefogytam, elmúlt, visszahíztam 1 picit, megint előjött, megint lefogytam, megint elmúlt.

prolee 2014.10.24. 11:01:29

Kávé, tea, cigi, pia, cukor és a GLUTÉN!!!! elhagyása + fogyás nekem is segített.

OkoskaTo:rp 2014.10.24. 11:04:53

Milyen teát? Feketét? Zöldet? Mentát? Gyümölcsöset? Egyébként a GERDek azt mondják, hogy teázni szabad.
A zsíros ételekkel persze módján, de ők inkább a fűszeres, csípős (paprika, bors, mustár, torma), és savas (ecetes) ételeket kerülnék.
A reflux kialakulásában nem pusztán a gyomor savassága, hanem a gyomorszáj zárása is sokat számít. Kerülendők az olyan ételek, amelyek ezt az izmot lazítják (mint pl. az alkohol). Szintén fontos életmódbeli változtatás, hogy emelt párnán kellene aludni, hogy kevésbé tudjon a gyomortartalom a nyelőcsőbe visszafolyni.

Én is egy gyengén induló reklámcikknek gondolom. Kb. fél perc guglizással ennél többet lehetne összeszedni.

Drago Brutic 2014.10.24. 11:34:06

Én tök tanácstalan vagyok. Évek óta szenvedek felsőlégúti dolgokkal (kávézok, cigizek) refluxot állapítottak meg. Most viszont egy hónapja küzdök egy arcüreggyulladás szövődménnyel, a fül orr gégész biztosan állítja (a röntgen leletek alapján is), hogy allergiás probléma. Öt éve negatív volt az allergiateszt. Most már azt sem tudom, merre induljak. Persze le fogok szokni a cigiről, kávéról, de ha mégsem reflux, akkor megoldódik-e? Valakinek hasonló tapasztalat?

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.10.24. 11:38:22

"Létezik egy kávé, ami nem emeli, hanem csökkenti a gyomorsavat, sőt akár meg is szüntetheti."

Megszüntetni a gyomorsavat? Ez meg miféle hülyeség?

A gyomorsav indítja el a pepszin nevű fehérjebontó enzim termelődését, azon felül fontos szerepe van a táplálékkal a gyomorba került kórokozók megsemmisítésében. Nagyon tájékozatlan, aki azt terjeszti, hogy gyomorsav nélkül lehet létezni, (OMG WTF) és a gyomorsav termelődésének a szabályozásába "kényelmi szempontok" miatt (gyomorégés elkerülése) laikus módszerekkel bele szabad piszkálni.

Még a gyógyszertárban vény nélkül kapható savlekötőkkel és protonpumpa-gátlókkal is NAGYON óvatosan kell bánni, és nem szabad hosszabb távon szedni!

mildi 2014.10.24. 12:31:53

nem. ez reklám.
kellene egy (x) a cím elé.

HgGina 2014.10.24. 14:15:29

@OkoskaTo:rp: a menta az nem tea, a gyümölcstea sem tea. A tea a tea. Más növény. A szárított almakocka, narancshéj, mentalevél, aszalt szilva összekeverve sosem lesz tea.
Nem kéne összekeverni a tea nevű növényt a sütőtökkel meg a csipkebogyóval, a csalánnal, rózsaszirommal vagy a töltött káposztával, sült oldalassal.

Ha valakinek a rendes babkávéból készült fekete okoz gondot, szerintem nyugodtan próbálja ki valamelyik gabonakávét. Bár rendes cikóriát és malátát sajnos évtizedek óta nem találtam, de azért viszonylag ihatók is vannak a piacon. Nem vagyok gabonakávéügynök, nem házalok vele, de nekem az Inka nevű, sokévtizede itthon is kapható (ha jól tudom lengyel) gabonakávé bevált. Ha nem is teljesen pótolja a rendes feketét, de részben helyettesíthető vele, és talán csökkenti a problémát egyeseknél. Az íze persze más, de egy próbát bárkinek megérhet. Az ára nagyjából fele a vele azonos mennyiségű instant kávék árának. Ráadásul gyerekeknek is nyugodtan adhatja, aki a gyerekét félti a koffeintől. Nálunk a kicsik sok tejjel készítve kifejezetten szerették mindig is.

HgGina 2014.10.24. 14:19:53

@Drago Brutic: na persze. Sose fogsz leszokni a cigiről és a kávéról se. A sült oldalasról és a sörről se.
Legalább magadat ne csapd be!

OkoskaTo:rp 2014.10.24. 15:19:49

@HgGina: Lehet, hogy rendszertanilag igazad van (bár a fekete, ulong, zöld, és fehér tea közti különbségről sem emlékezett meg a szerző), kb. az összes teaforgalmazó számára, valamint a köznyelvben igenis gyümölcsTEA a gyümölcstea. Nem "forróvízzel felöntött alma+vadrózsa áltermés+mályvavirág".

Nekem leginkább az a rejtély ebben a postban, hogy miként került ki az Index címlapra, a blogketrecbe. A fizetett reklámoknak külön dobozuk van.

Gardenia 2014.10.24. 16:06:06

Reflux esetén reggel és este egy pohár Salvus! nekem bevált :-)

szajberpiraty 2014.10.24. 20:24:59

@Gardenia: Nekem teljesen megszüntette a refluxos panaszaimat a Salvus. Eléggé súlyos volt, éjszakánként gyakran ébredtem elviselhetetlen gyomorégésre. Ettem a Quamatelt, ami jó is volt, de ha nem szedtem akkor minden kezdődött elölről. Négy hét kúraszerűen és sokkal jobb lett. Azóta csak akkor iszom ha ég a gyomrom, de manapság ez ritkán fordul elő.

kuki123 2014.10.24. 20:25:02

Nos nekem 14 éves korom óta van, vékony vagyok, nem iszok, nem cigizek, nem kávézok
(haza is vágta az egész tini koromat)
legsúlyosabb kategória
savas bűzös büdös lehet

Kellett hozzá az egész sztorihoz hogy stresszeltem mindig.
másfelől pedig a magyar orvosok totális inkompetenciája...
diagnosztizálni tudták, de azon kívül hogy tömték a gyógyszert belém lófaszt se értett hozzá.
A sok sav kikezdte a belemet is, így fájdalmas hasmenéseim voltak. Hiába mondtam az orvosnak hogy fáj.
Aztán 7-8 évnyi szenvedés után danon Aktíváit kezdtem szedni. Valójában bármilyen bélflórás cucc jó lett volna.
Lényeg hogy szép lassan bevált, nem lett tökéletes, de egész jó lett.
aztán vagy 3 évvel ezelőtt kaptam egy hasmenéses fertőzést, és akkor jöttem rá hogy a bélflórás készítmény nagyon sokat javít a refluxon és a közérzeten.
Aztán visszagondoltam és az egész refluxos sztory egy durván elrontott hasmenéses hányós eset után kezdődött.

Nagyon nagy tapasztalat és önmérséklet volt az élettől, hogy mit szabad enni és mikor.

Gyógyszerekkel már leálltam amennyire csak lehetett, mert súlyos memória és koncentráció zavart okoz.
Ha valaki ilyet szed pótolja durván a magnéziumot, mert a gyógyszer egyenesen kimossa szervezetből.

holdkoros · http://holdkor.blog.hu/ 2014.10.25. 09:21:11

@HgGina: miért vagy benne biztos, hogy nem fog leszokni? 15 év masszív kávézás után leszoktam, 3 évvel később pedig leszoktam a cigiről is. 18 év után. És még csak valami überkomoly húdenagy elhatározás se volt mögötte. Ne vedd ki a vitorlájából a szelet, hátha mégis hátha :)
Mondjuk a gyomorsavval cigi és kávé mellett nem volt gondom, most viszont van nem kevés, de ilyen az én szerencsém :D

Dóczi István 2014.10.29. 21:02:45

Köszönöm a hozzászólásokat!

Amint látjátok ahány ember, annyiféle megoldás. Nem lehet egy sablont módszert alkalmazni mindenkinek. A blog létrehozásának egyik célja pedig a hasonló problémával küszködők tapasztalatának a cseréje, megbeszélése, megvitatása.

Dóczi István 2014.10.29. 22:20:53

@kuki123: Köszönjük a jó tanácsokat és, hogy megosztottad velünk a történetedet. Nagyon hasznos volt számomra a bélflóráról szóló rész és ahogy írtad, nagyon fontos a magnézium bevitele a szervezetbe.

Ui.: Ne aggódj, nem nyelte be a blog a hozzászólásodat :)

Dóczi István 2014.10.29. 22:25:16

@MolnarErik: Ebből is látszik, hogy a sport és az egészséges életmód sok mindenre megoldás lehet :)

Dóczi István 2014.10.29. 22:31:36

@Drago Brutic: Idővel minden megoldódik,csak jó helyen kell keresgélni :) Ajánlom figyelmedbe a fenti link megtekintését.

she_wolf 2015.01.17. 19:10:34

Nekem anno a cefrétől volt. Azért állítom ilyen határozottan, mert mióta a szeszt kiiktattam, azóta nincs ilyen panaszom. Régebben elég volt ránéznem a pékárura, és máris lángolt még a fülem is:)
A gyomorsav-túltermelődést sok dolog okozhatja (savas , szénsavas, csípős ételek, italok, minden, ami pusztítja a kis bolyhokat). Ha nem túl vészes, akkor el lehet hagyogatni az étrendből ezt-azt, és figyelni magunkat. Ha viszont egyre gyakrabban arra ébredsz fel, hogy teli a szád "búvárkajával", akkor nem árt gasztroenterológushoz fordulni, megakadályozandó a fekélyes seb kialakulását.
Mindenesetre én nem próbálnám meg kúrálgatni, kezelgetni magam kútfőből, míg ki nem deríttetem, hogy mitől fokozott a gyomorsav-képződésem:)
Az viszont tuti, hogy a libafröccs mindig működött: 1 k.k. szódabikarbóna (gyógyszertári, nem étkezési!) 1-2 decinyi vízzel öblítve azonnali hatás. De ezt lehetőleg ne rendszeresen, és ne naponta többször.

@kuki123:

Sajnálom, hogy nem foglalkoztak veled úgy, ahogy kellett volna:(

@prolee:

Ahha! Nálad van a bölcsek köve!:)
Asszem, elhagyom az életet, és minden gondom egy csapásra megoldódik:D

Dóczi István 2015.01.17. 19:13:37

Kedves mig54!

Köszönöm, hogy megosztottad velünk a tapasztalataidat :)
süti beállítások módosítása