Gyomorsav problémák

Gyomorsav problémák

Van-e hasonlóság a refluxos és a sportolói étrend között?

2014. december 04. - Dóczi István

Mi is a reflux?

 

Ha a gyomorban túl nagy a nyomás, vagy a nyelőcső alsó záróizma nem működik megfelelően a gyomor tartalom visszajuthat a nyelőcsőbe kiváltva a savas visszafolyás tüneteit. A tünetek között előfordulhat gyomorégés, mellkasi fájdalom. Ez csökkenthető diétával és életmód változtatással, ha a tünetek krónikussá válnak, akkor jobb esetbe gyógyszeres kezelés, rosszabb esetbe pedig sebészeti beavatkozás szükséges.

 

Először is nézzük meg, hogy mit tartalmaz az egyik és mit a másik étrend?

 

A refluxos étrend a következő főbb pontokat tartalmazza:

 

1. Első és legfontosabb, hogy soha ne együk túlságosan tele magunkat, ugyanis ilyenkor a gyomor tartalma nagyon könnyen visszamehet a nyelőcsőbe.

 

2. Erősen kerülendő a zsíros vagy a zsírban sült ételek fogyasztása.

 

3. Rossz hír a magyar konyha kedvelőinek, hogy az erősen fűszeres ételeket kerülni kell.

 

4. Ajánlott a csokoládé adagok csökkentése.

 

5. Ami jótékony hatással lehet a refluxos panaszunkra azok a szénhidrát jellegű ételek. Elsősorban a péksütemények, gabonapehlyek, különböző kekszek sorolhatóak ebbe a kategóriába.

 

6. Lefekvés előtt kb. olyan 3 órával már ne együnk, mert vízsszintes helyzetben szintén visszafolyhat a gyomor tartalma.

 

7. A fehérje bevitel szempontjából leginkább a sovány húsokat részesítsük előnybe, mint például a szűzpecsenye.

 

8. A zöldségek közül minden fogysztható, kivételt képezhet a paradicsom, a magas savtartalma miatt.

 

9. A gyümölcsöket is lehet fogyasztani, itt pedig a citrusfélék kerülése erősen ajánlott.

 

10. Az italok közül mellőzni kell a a magas koffein-és az alkohol tartalmú italokat.

 

11.Ha lehetőségünk van rá, próbáljunk lúgosító italokat fogyasztani.

 

A sportolókat érdemes szabadidő- és versenysportolókra osztani. Nyilvánvalóan az előbbiek sokkal többen vannak, így inkább hozzájuk próbálok szólni. A fő szempont itt elsősorban, hogy megelőzzük az elhízást és a testmozgáshoz egy optimális étrendet alakítsunk ki. Cooper Tökéletes Közérzet programját vettem alapul és a Pozitív Étkezés Tervéből használtam fel azokat a pontokat melyek összehasonlítási alapul szolgálhatnak a refluxos étrenddel.

 

1. Alakítsunk ki 50-20-30 százalékos arányt a 3 fő táplálékfajta között. 50 % származzon szénhidrátokból, 20 % fehérjéből és 30% zsírokból.

 

2. 25-50-25%-os arány betartása. A 3 fő étkezésnek ilyen arányban kell eloszlania, tehát reggeli, ebéd, vacsora, a bevitt táplálékmennyiség alapján.

 

3. Az aerob edzést a nap utolsó szakaszában végezzük, közvetlenül az esti étkezés előtt. Ez azért fontos, mert ilyenkor már estére kevésbé vagyunk éhesek és ezáltal kevesebbet is eszünk.

 

Hogyan hangolhatjuk össze a kétfajta étrendet?

 

  1. Ha megnézzük a sportolói étrendnél a százalékos arányokat, akkor az majdnem megegyezik a refluxosokéval. A zsír mennyiséget kell csökkenteni és a szénhidrátok felé elbillenteni az egyensúlyt. A fehérje bevitelnél pedig a sovány húsokat részesítsük előnybe.

 

  1. A mennyiségi arányok betartása azért fontos, mert nagyon kell ügyelni, hogy ne együk túl magunkat. A sportolóknál feltüntetett arányokat a reflxusoknál tovább lehet bontani napi 5 étkezésre, de a legtöbb táplálékmennyiséget délbe vigyük be arányait tekintve.

 

 

  1. Az esti étkezésnél már nem ajánlott sokat enni, mert fekvő helyzetben visszajuthat a gyomor tartalma a nyelőcsőbe és alvás előtt olyan 3 órával már ne együnk semmit. Ezt fent leírtam, hogyan védhető ki testmozgással és csökkenthető az étvágy.

 

  1. A gyümölcs és zöldség bevitel szükséges a sportolói étrendnél, és a refluxosok is nyugodtan fogyaszthatják kivéve a korábban felsoroltakat.

 

 

  1. Az alkoholfogyasztás egyik csoportnak sem ajánlott. Persze mértékkel igen. Mi a mérték? Kinek mi, szokás mondani, de szerintem abban megegyezhetünk, hogy napi 1 dl bor vagy egy üveg sör vagy egy feles pálinka. Előfordul, hogy kicsit elengedjük magunkat, de inkább a refluxosoknak okozhat kellemetlen tüneteket. A sportolóknál a túlzott alkoholfogyasztás lehet rossz hatással. Amit felépítünk vele azt szépen le is romboljuk, de néha, egy-két átmulatott éjszaka még nem a világ vége.

 

  1. Lúgosító italok fogyasztása is ajánlott mindkét csoport számára.

 

A fent leírtakat nem kell Szentírásként venni és nem is biztos, hogy mindenkinél be is válik. Ez csak egy variáció a sok közül, ugyanis a sportolói étrendet is sokféle szempontból össze lehet állítani. Leginkább arra próbáltam rávilágítani, ha elkezdünk sportolni és ezzel együtt felvenni egy egészségesebb életszemléletet, egy pozitív irányú egészségmagatartást, a refluxos panaszunk meg is szűnhet. Persze nem törvényszerű hozzá a testmozgás, de életvitel, életszemlélet szempontjából nem lehet egy elhanyagolható szempont, ugyanis a kezdeti refluxos tünetek életmódváltással kezelhetőek. Nyilván, ha krónikusabb esetről van szó a fent vázolt opció nem biztos, hogy eléri a kívánt hatást.

 

Ha kérdésed vagy észrevételed van, írj hozzászólást, ha pedig tetszett oszd meg másokkal is!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyomorsav.blog.hu/api/trackback/id/tr206956963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása